Et døgn med stærke stør

Oprettet d.

Et døgn med stærke stør

Geoff Anderson ambassadører Rasmus Juel Ditlefsen og Stella Jørgensen, har prøvet kræfter med størfiskeriet, som gennem de senere år er blevet populært i flere danske Put & Take-søer

I forbindelse med mit PR arbejde for Iglekærsø Put & Take, fik Stella og jeg muligheden for at prøve kræfter med nogle større fisk, end vi er vant til. Guiden, Simon Jeff, inviterede os nemlig til en overnatning i deres shelter, med alt hvad der tilhørte. Vi takkede ja, og glædede os til at prøve kræfter med noget anderledes fiskeri. Vi ankom til søen omkring middagstid, hvor Simon tog imod os på parkeringspladsen. Han bød os velkommen og fortalte lidt om søen og fik en fornemmelse af vores sparsomme erfaringer med at fiske efter store stærke fisk.

Skånsomt fiskeri
Iglekærsø Put & Take er en smuk 2,2 hektar stor sø med en max dybde på 6,7 m. Søen indeholder forskellige naturligt hjemmehørende arter, samt forskellige arter af ørred og 6 arter af stør i forskellige størrelser. Der er kun udsat få stør og fiskepresset har været meget lille de to år, søen har eksisteret. Derudover er de ret strikse med reglerne for at fiske stør i søen. Kun modhageløse kroge er tilladt, man skal benytte kraftigt grej, kun fotografering over afkrogsningsmåtte er tilladt samt flere andre tiltag. Alle regler fortalte Simon om imens han udpegede spots i søen, som ofte giver stør. Imens Simon riggede alt grejet til fik vi en stør-mappe, hvor alt praktisk om størfiskeri er beskrevet og med forklarende fotos, så selv den uerfarne fisker kan være med. Simon lagde meget vægt på den nænsomme behandling af fiskene. Det skulle gå hurtigt og effektivt, for at skåne fiskene mest muligt, hvilket vi også fik at se senere.
 

Det viste sig at være en fin stør, som gav mig kamp til stregen. Den gik helt fri af vandet tre gange.


Mødet med den sibirske stør
Jeg skulle efter lodtrækning tage første fisk, og der gik ikke længe før alarmen skreg om nåde og et hurtigt modhug resulterede i fast fisk. Det viste sig at være en fin stør, som gav mig kamp til stregen. Den gik helt fri af vandet tre gange, før vi fik den landet. Simon tog et fast greb om fiskens hale og løftede den ind på afkrogningsmåtten. Jeg tog stangen, og Stella hældte frisk vand på måtten. Det var en 12 kgs sibirisk stør, som var mit livs første stør. Landing, afkrogning, vejning, fotografering og genudsætning af fisken tog max 1 1/2 minut.

Spænding inden natfiskeriet
Herefter var det Stellas tur, og hun fangede først en fin lille stør, som vi hurtigt genudsatte. Vi opdagede hurtigt, at selve modhugget var en udfordring. Ofte når bidmelderen skreg og vi gav modhug, var der ingen modstand. Størene var bestemt ikke nemme at kroge, og vi tør ikke tænke på hvor mange vi missede i løbet af et døgn.
Jeg fik dog en fin hvid stør på 14 kg inden aftenen kom og mørket sænkede sig over søen. Guiden havde virkelig forstand på hygge. Bål og grill blev tændt, oliefakler blev sat op og masser af myggelys. Det skulle senere vise sig ikke kun at være for hyggens skyld. Hvert lys var sat stratetisk op, så det blev nemmere at se grejet, stierne, afkrogningsmåtten osv. Dette gjorde den nænsomme genudsætning meget nemmere og langt hurtigere i mørket.

 

Vi kunne høre den springe fri af vandet i mørket, og vi gættede derfor på en sibirisk stør.


At døbe en stør
Nu kom Stellas tur til virkelig at mærke en af søen store fisk. Efter modhug tog støren et udløb tværs over søen, og en dramatisk fight begyndte. Vi kunne høre den springe fri af vandet i mørket, og vi gættede derfor på en sibirisk stør. Den var ved søbredden et par gange, men fortsatte med at tage udløb. Det viste sig dog efterfølgende at være en hvid stør, som fik vægten til at vise 10,2 kg.
Sent på natten fik Stella endnu en fin sibirisk stør på 8,5 kg, som i forhold til størrelsen gav en vild fight, og det viste sig, at fisken ikke var fanget før, og derfor ikke var navngivet endnu. Stella valgte at døbe den efter guiden Simon Jeff, fordi han havde givet hende denne fede oplevelse.

Fisk på faldrebet
Fiskeriet døde en smule i morgenlyset, og vi nåde da lige et par timers søvn i shelteret før alarmen skreg igen. Denne gang var det min tur og hold nu op en fight! Jeg var sikker på, at den var over 10 kg, men det viste sig at være en lille russisk stør på kun 8,5 kg, som heller aldrig havde været fanget før. Den valgte jeg at døbe ”Hanse", som er min far og ham, der fik mig startet i hobbyen. Herefter fik vi morgenmad og takker af for en fantastisk oplevelse, mættet af indtryk.


 

Af Rasmus Ditlefsen

Fotos: Jakob Lejbølle, Rasmus Ditlefsen og Simon Jeff

Sibirsk stør. Den sibirske stør er kendt for at springe fri af vandet under fighten.

Et lys i mørket. Der findes 17 forskellige arter af stør, og flere af dem udsættes i danske Put & Take-søer. Her er Stella med en hvid stør. 

Specimen hunting. Mange lystfiskere er blevet så vilde med stør, at de næsten kun fisker efter dem ved Put & Take-søen.

Sensitive sanser. Støren benytter i høj grad sin lugtesans og de fintfølende skægtræde til at finde sin føde langs bunden.

I pandelampens skær. Natfiskeriet er spændende og anderledes end dagfiskeriet, og i mørket kan man opleve godt fiskeri efter stør.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar