Sokkeguide: Sådan vælger du de rigtige sokker

Oprettet d.

Sokkeguide: Sådan vælger du de rigtige sokker

Kolde fødder er nok noget af det værste, man kan få på en fisketur. For er fødderne først blevet kolde, så kan det være svært at få varmen igen. Omvendt kan varme dage i waders eller gummistøvler også være lidt af en dræber for ens fødder. I begge tilfælde kan man dog komme langt, hvis man har valgt de rigtige sokker.
 
Hvad er det bedste materiale?
Sokker laves i et hav af materialer, men sokker i merinould er dog at foretrække i langt de fleste tilfælde. Merinould er nemlig “termperatur-intelligent”. Det vil sige, at det er køligt, når du sveder og yder varme, når du fryser. New Zealandsk merinould repræsenterer verdens fineste uld, der sikrer dig den højeste komfort under alle tænkelige aktivitets- og vejrforhold.
 
Hvor store skal sokkerne være?
Når man køber sokker, er det vigtigt, at man ikke køber dem for små – ihvertfald når de skal bruges til fiskeri i waders eller gummistøvler. Om sommeren gør det ikke så meget, at sokkerne sidder tæt. Men i de kolde måneder er det helt afgørende, at sokkerne ikke strammer, men blot sidder indtil foden/skindebenet og giver støtte. Man skal dog også passe på, at sokkerne ikke bliver for store og kan bevæge sig på foden, når man går – det vil nemlig forøge risikoen for vabler.
Faktisk er det bedre at få sine sokker et nummer for store end et nummer for små. En lidt for stor sok vil nemlig medvirke til, at dine vadestøvler/fodtøj ikke kommer til at klemme dine tæer, ligesom der vil være plads til mere luft rundt om foden – og det er netop luften, der medvirker til at holde dine fødder varme.
Skal sokkerne derimod bruges til vandreture eller andet med et højt aktivitetsniveau, så er det faktisk en rigtig god ide, at sokkerne sidder tæt til foden, da man i de tilfælde sjældent har behov for sokkernes isolerende egenskaber.
 
Er der forskel på vandresokker og fiskesokker?
Hvis man kalder en tyk uldsok for en fiskesok, ja så er der faktisk forskel. Selv om en vandresok ser meget simpel ud, så er det et meget avanceret produkt at fremstille – blandt andet på grund af sammensætningen af forskellige materialer i varierende tykkelse og en kompliceret strikketeknik.
I dag er vandresokker typisk designet til at sidde helt tæt til foden, så de yder maksimal støtte. Derudover indeholder vandresokker nærmest altid syntetiske materialer, som sikrer god elasticitet – særligt omkring vrist og ankel. Syninger og samlinger er flade, så de generende mindst muligt. Derudover vil elasticiteten medvirke til, at sokkerne former sig efter foden. Vandresokker har desuden "trædepuder" under bunden – særligt ved hæl og forfod – så de føles tykkere. Det giver en forbedret stødabsorbering og skåner fødderne, hvilket er særlig vigtigt hvis man vandrer med tung oppakning. Reboot er vores bud på en gennemført vandresok, der både kan bruges på de lange ture eller som almindelig hverdagssok i de kolde måneder. Se dem HER
 

Fiskesokker derimod – eller bare tykke uldsokker – har det primære formål at give varme. De er derfor et oplagt valg til brug i de kolde måneder eller til relativt stillestående udeaktiviteter det meste af året. For at opnå maksimal varme, så skal sokkerne være fremstillet med en såkaldt loop-konstruktion. Det vil sige, at man på indersiden af sokken kan se en masse små løkker af uldgarn. Jo tættere løkkerne sidder, desto varmere er sokkerne – både på grund af den ekstra mængde uld, men også fordi der dannes endnu flere små luftrum, som kan holde på varmen. For at opnå den bedste komfort, anbefaler vi, at man altid bruger en liner – en tynd indersok – i merinould under de tykke sokker. Det vil sikrer, at man nærmest altid har tørre og dermed varme fødder.

I vores sortiment har vi to forskellige modeller af tykke sokker – Woolly og BootWarmer. BootWarmer er en klassisk tyk sok i pasform og længde, men naturligvis fremstillet af den fineste merinould – og så kan den groft sagt bruges til alt. Woolly er derimod designet specielt til brug i waders – og i særdelshed waders med løs støvle. Woolly går et stykke op over kanten på dine vadestøvler, men er kortere end BootWarmer. Derudover har den ekstra plads i forfoden, så man er sikker på, at de ikke kommer til at stramme, når de bliver klemt ned i et par vadestøvler – det sikrer god blodcirkulation og dermed de bedste forudsætninger for ikke at få kolde fødder. 
 
Hvor mange par skal jeg bruge?
Det afhænger helt af, hvad du skal bruge sokkerne til. Hvis du bare skal på en dagstur, så er et enkelt par nok. Men skal du afsted i flere dage, så bør man minimum have to par, så man altid kan skifte til et par tørre. Det samme gør sig gældende, hvis du skal bruge sokkerne til krævende vandring eller anden aktivitet, hvor man kommer til at svede. Her er det ganske enkelt rart at kunne skifte til et par tørre sokker i løbet af dagen, når der alligevel holdes pause.
Når man bruger kombinationen af tykke sokker og en liner, så kan det ofte være nok at have ekstra liner sokker.
 
Kan jeg bruge de samme sokker året rundt?
Ja, hvis sokkerne er lavet af den bedste merinould, så kan du faktisk godt gøre det. Kombinationen af en liner og en tyk sok giver en god komfort under mange forhold, men det kan naturligvis også blive ret varmt – men hvad gør ikke det i et par waders om sommeren? Hvis man ønsker noget tyndere under de forhold, så kan man enten bruge lineren alene eller endnu bedre en rigtig vandresok – den vil give god støtte og komfort, uden at være vildt varm.
Til kortere ture eller hverdagsbrug, hvor aktivitetsniveauet ikke er det højeste, så vil en liner være et behageligt valg. De giver minimal varme, men sørger for at få sveden hurtigt væk fra fødderne – selv i sommervarmen.
 

Se vores udvalg af sokker HER

 

Hvorfor vælge Geoff Anderson Merino sokker?
Sokker har altid haft vores interesse​.​ ​M​en ​det høje antal​ af gode producenter har holdt os væk. Lige indtil nu.
Efter mange års udviklingsarbejde har vi endelig løst gåden. Vi har tilføjet vores sokker tre funktionelle forbedringer, der adskiller sig​ ​markant fra selv de bedste sokker du kender​:​
 

 1. Opretholde den velkendte komfort fra merinould, men tilføre sokkerne en hidtil ukendt slidstyrke
 2. Forene og kombinere erfaring, dedikeret forskning, udvikling og den mest avancerede “strikke-teknologi” verden har set. Og tilmed samle det der, hvor verdens fineste merinould stammer fra - New Zealand
 3. Elastisk støtte/kompression er strategisk strikket ind i hver sok – det hedder ESS™. ESS™ sikrer kompressionfremmende cirkulation og en sok, der ikke klasker sammen om anklen

 

 

Traditionsrigt håndværk
Bagom hver eneste sok, vi producerer, findes der mere end 117​ ​års erfaring, håndværk og historie. Det sikrer, at sokkerne er både slidstærke og behagelige.
Vores teknologi tager det kraftige, rå merinould-garn og forfiner det til “loop-polstring”, forstærker, tilfører elasticitet og samler det hele i et par sokker – måske de bedste du nogensinde har haft?
 

 

ESS™ Elastic Support System
Det elastiske støttesystem forstærker strømpens øvrige funktioner. ESS™ giver en tilpasset pasform og støtte ved at låse sokken til fod og underben.
En tæt og nøjagtig pasform er afgørende for at reducere friktion og forskydning. Den avancerede produktionsteknologi afstemmer og tilpasser elasticiteten og giver hver enkelt sok en perfekt afstemt støtte og pasform.
 

 

 1. Strækbar manchet sikrer​,​ at sokken bliver på plads
 2. Maximum “loop-polstring” giver høj komfort og det perfekte mikroklima
 3. Y-Heel-design låser sokken omkring hælen
 4. ESS™ (Elastic support system) ​s​tøtter i hele den øverste del af sokken
 5. Comfort Zone™ pude og forstærkede slagzoner giver ekstra holdbarhed
 6. Elastisk bælte over fod-ryggen
 7. Sømfri afslutning ved tæerne

 
Hvorfor Merino?
Merino uld er et naturligt og harmonisk valg - især når det bæres direkte mod huden.
Vi bruger vores merino intelligent og derfor får du lav vægt, styrke og åndbarhed i hver eneste sok.
Merino uldens naturlige egenskaber gør den antibakteriel og derfor lugtfri.
Den ekstrem fine uldfiber modvirker irritation og kløe.
 
​Vi lover dig:​

 • Suveræn slidstyrke
 • 100​ ​% ​n​aturlig New Zealand​sk​ merino​uld​
 • Bløde og komfortable
 • Minimal vægt
 • Lugtresistens
 • Temperatur​-​ og fugtstyring
 • Balanceret mikroklima

Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar