Nordenvind er ikke godt

Oprettet d.

Nordenvind er ikke godt

I år havde jeg sammen med mine fiskevenner, først i april, planlagt to forlængede weekender til den Svenske kyst. 6 fiskedage i alt, så intet kunne gå galt. Men så godt gik det nu heller ikke. Efter en god marts, hvor varmen fandt frem til Danmark skiftede vejret til det værre. Masser af sol, hård nattefrost (vi var nede på -4/5 grader) og begrænset vind - men vind fra nord. 

Så i stedet for bonanzafiskeri blev det i stedet til hårdt slid. En af grundene til at vi fisker i de steder i Sverige vi gør er, at vi går efter de store fisk. Vi ved, der er færre, men vi oplever også, at chancen for den store fisk er større end fx i Danmark. I år gjorde nordenvinden, at der var endnu længere imellem fiskene. Men vi fandt nogle fisk, også nogle af de store.

 

Når skydelinen forsvinder fra spolen
Da jeg kommer til kysten kan jeg konstatere, at på trods af høj sol og ingen vind, er der en del røre i vandet. Pladsen jeg skal fiske er et rev, der på den ene side grænser op til meget dybt vand. Det er den side jeg skal fiske revet fra, da den smule vind der kommer parallelt med kysten, netop blæser fra denne side. Da jeg fisker med flue er det vigtigt, at vinden kommer fra den rigtige side. Der er flere grunde til at fiske med flue. En af dem er, at når det er koldt (og det var minus 4 - 5 grader om natten), så udfisker flue ofte spin. Det var også sket tidligere i dag. Jeg havde nu ikke fået nogle fisk på land, men 2 hug og en blank følger (på 60 - 65 cm), som forsøgte at tage fluen lige, da jeg kastede, gav mig tro på sagen (selvom ingen af mine spinnefiskene venner havde oplevet noget). Nå tilbage til revet. Jeg starter med at fiske fra den dybe side, ca. 50 meter fra revet. Det vil sige at jeg vader bare 2 meter fra kysten, men går i vand til hoften. Revet strækker sig i et V ud fra kysten, så jeg kommer til at fiske den inderste side af revet, mens der er dybt vand imellem mig og revet. Store bølger brækker på revet, og jeg lægger et kast ud på revet ved siden af en stor sten, der stikker op over havoverfladen. 

Der er en anden grund til, at jeg fisker med flue. Hug - og især hug fra store fisk, er bare det fedeste at opleve med en fluestang i hånden. På bare 30 - 40 cm hugger en stor fisk kontant ophængerfluen. Den samme lille pink sag, som jeg har skrevet om tidligere (2 cm pink UV SLF dubbing, og 2 cm hale af pink Craft fur). Det er vildt, som den flue står for 9/10 af mine fangster uanset, hvad jeg sætter på som endeflue (denne gang var det regnbuesvinet).  Fisken springer omgående to gange, og jeg kan bare 10 meter fra mig se en blank havørred på 5 - 6 kg og i fantastisk kondition, hænge knapt en meter over havoverfladen. Så er vi ligesom i gang. Efter yderligere 10 sekunder fight, bryder helvede løs. Fisken vælger at løbe den forkerte vej omkring en sten, og endda vinkle udløbet lidt tilbage, så min flueline nu danner et V omkring stenen. Fisken accelererer og linen pisker af hjulet for fuldt smadder. Mens jeg desperat prøver at komme ud til stenen, halvt løbende og hoppende uden, at jeg rigtigt kan nå bunden (og i store brækkende dønninger), pisker linen af hjulet. Først da hele skydelinen (50 m 30 punds Flat beam), er sendt til havs kommer der ro på. Jeg er kommet op på revet, og fisken går nu på dybt vand med store tunge rusk. Efter et par minutter vinder jeg kampen, og fisken kommer langsomt tilbage mod mig. Jeg begynder at udse mig et sted at lande den, da fisken roligt svømmer forbi mig på bare 2 meters afstand. Fisken er stort set færdig, men vælger så at bore imellem stenene og forsvinder.  Fed oplevelse, men jeg ville nu godt lige have set den.

Dagen efter drejer vinden i nord, og vi har en nuldag, og først på tredjedagen får jeg i samme bugt en trøstepræmie i form af en superflot lynende blank nedgænger på 75+. Den gav en god, men noget roligere fight, og huggede i øvrigt også på bare 50 cm vand. 

Succes
Weekenden efter plages vi forsat af høj sol, kolde nætter, men dagen hvor vinden drejer i vest er vi på pletten.  Jeg har fanget en blank fisk på ca. 50 cm, og fisker på kysten med vinden ind fra den gale side (i forhold til at fiske med flue). Min bror fisker i pålandsvinden med spin. Det hele er ved at gå lidt i kludder for mig, da min bror ringer. Han snakker noget om en fisk han har fanget på 1/2 meter, og er helt oppe at køre. Jeg er lidt forvirret og mens en bølge er ved at vælte mig, spørger jeg om jeg skal tage et billede. Det bekræfter han. Jeg skynder mig derover, mens jeg undrer mig over opstandelsen over en trods alt forholdsvis lille fisk. Da jeg kommer frem kan jeg konstatere, at jeg ikke havde været helt skarp. Det viser sig, at min bror har fanget to flotte overspringere på henholdsvis godt 1/2 meter og en blank overspringer på 66 cm. Så er roen ligesom genoprettet.

Ændringen i vindretningen er godt for fiskeriet. Min bror får endnu en blank overspringer, og jeg fanger endnu en nedgænger og har en følger på omkring 70 cm.  Så alt i alt et ok resultat, selvom nordenvinden betød, at der virkelig skulle slides for fiskene. 

Knæk og Bræk
Henrik Bay


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar