Hajerne bider på Kap Verde

Oprettet d.

Hajerne bider på Kap Verde

Kap Verde ligger 500 km ude i Atlanterhavet lige ud for Senegal på Afrikas vestkyst. En rejse til Kap Verde koster lidt mere end en rejse til de traditionelle feriedestinationer i Europa, men så får man også en ægte tropisk ferieoplevelse med sig i bagagen. Temperaturen er høj, selv om vinteren er der nemt 27 graders varme midt på dagen, det var der i hvert tilfælde midt i december, da jeg tog flyveren fra Billund til øen Sal, en af de østligste øer i øgruppen som kaldes Kap Verde. Jeg tog nu ikke af sted for varmens skyld alene, det var naturligvis det eksotiske fiskeri efter spændende fiskearter som trak. På gåben og en lejet motorcykel udforskede jeg i en uge fiskemulighederne på Sal. Mit hotel lå som de fleste på øen i byen Santa Maria, og det var også her, jeg startede mit fiskeeventyr.
 

Der fiskes fra bådebroen i Santa Maria. Det var egentligt vejr til t-shirt og shorts, men hurtigt fik armene for meget sol, og jeg var glad for at jeg havde en langærmet skjorte med.

På bølgen turkis
Vandet omkring øen var mere en blåt, det var fantastisk turkist, nøjagtigt som i feriereklamerne. Ved byens bådebro på stranden med det turkise vand, fik jeg booket mig en tur på havet med en lokal fisker. Når jeg er på fiskeferie, forsøger jeg altid at komme på havet med en båd, det giver næsten altid nogle spændende fisk, og som regel også fisk som er større, end dem man kan fange fra land. Bådturen startede ved bådebroen, og så gik det lidt østpå langs kysten. Efter 10 minutters sejlads kunne fiskeriet begynde, og hurtigt var der bud efter de små fiskestykker, som vi fiskede på klassiske bundrigs med bly i bunden og to tjavser med enkeltkroge ovenover. Det blev til et væld af arter; papegøjefisk, afrikansk påfuglebars, squirrelfish og sæbefisk for at nævne nogle af dem.

Skipper Hernany. En flot papegøjefisk.
Afrikansk påfuglebars. Red squirrelfish.

 

Senere på ugen var jeg igen på havet, denne gang med en anden båd og en anden skipper. Vandet var oprørt, og det var med livet som indsats, da turen gik ud igennem tre meter høje bølger i en lille træbåd. Da der blev ankret op på fiskepladsen, lå båden dog mere roligt, og vi fik fanget en del fine fisk. Her fangede jeg bl.a. en velfightende almaco-hestemakrel på et par kilo, en kirurgfisk og nogle flotte muller.

Der var gang i havet på turens anden bådtur. En fin almaco-hestemakrel.
Monrovia-kirurgfisk. Der fiskes på havet øst for Sal. På trods af 20 - 25 graders varme, var det nødvendigt med en let jakke på det blæsende hav.

 

Hajer i tropenatten
En af de ting som stod højt på ønskelisten på denne ferie til Kap Verde, var at fange en haj. En fiskeguide fortalte mig, at stranden lige ved Santa Maria var et fint sted at fiske efter hajer. De store enkeltkroge og wireforfang blev fundet frem fra grejæsken, og en håndfuld agnfisk blev købt hos en lokal fisker på bådebroen. Fiskeriet efter hajer skulle være bedst om natten, så ved 19 tiden da det var blevet mørkt, gik jeg fra hotellet og ned til fiskepladsen.
Det skulle vise sig, at fiskepladsen husede store hajer! I hvert tilfælde så store og så skarptandede, at jeg to gange fik skåret mit wireforfang over efter få sekunders fight. Det lykkedes mig dog at lande to mindre hajer på op til 91 cm, de mindre hajer var formegentligt af arten mælkehaj. Ud over hajerne, gav natfiskeriet også en pindsvinefisk og en muræne.

Madding til nattens rovfisk. Turens første haj er på land!
Formegentligt en mælkehaj. Pletfinnet pindsvinefisk. En sjov oppustelig fisk.


Af Kasper Strube


Læs mere om fiskeriet på Kap Verde i artiklen på FiskeFoto:
https://www.fiskefoto.dk/artikel/lystfiskeri-paa-kap-verde-2022-haj-papegoejefisk-sal/90
 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar