Laksens standpladser

Oprettet d.

Laksens standpladser

Det første skridt i jagten på forårslaksen er at finde ud af, hvor den står. Her får du ti klassiske laksepladser og gode råd til, hvordan de skal affiskes.

 

Forårsfiskeri efter laks kan ofte sammenlignes med at lede efter nålen i den berømte høstak. Der er langt mellem fiskene i åen, og man kan med lethed bruge meget tid på fisketomme strækninger. Man kan naturligvis ikke sige noget definitivt om, hvor laksene står, men der er dog nogle typer af pladser, der er mere interessante end andre.

Med den viden in mente skal du altså ikke læse artiklen som en facitliste udi forårsfiskeriet, men i stedet bruge den som inspiration til at fiske selektivt på udvalgte pladser eller som en god rettesnor, hvis du skal prøve kræfter med laksefiskeriet for første gang. 

På nogle af standpladserne er der indtegnet mere end én fisk. Det betyder ikke, at der står to fisk på pladserne, men er blot et udtryk for, at laksen her kan stå flere forskellige steder. 

Ved hver standplads ses også to fiskere – en gul spinnefisker og en blå fluefisker. De er placeret der, hvor det typisk er mest hensigtsmæssigt at placere sig i forhold til standpladsen. Retfærdigvis skal det dog siges, at det generelt er en fordel at holde en større afstand til pladserne, end det der kan vises på tegningerne.

 

Alknuder 

Alknuder er koncentrationer af hårdt sediment ved bunden. På dybt vand er det svært at se alknuderne, da de her kun viser små hvirvler på overfladen. Vær derfor opmærksom på uregelmæssigheder i strømmen. Alknuder er gode standpladser, fordi de bryder strømmens forløb.

 

Spinnefiskeren 

Kast opstrøms med god afstand ned til alknuden. Lad spinneren synke, og start først indspinningen, når spinneren er helt nede ved bunden. Sørg for at affiske begge sider af alknuden.

 

Fluefiskeren 

Fisk dybt, da mange fisk står i strømlæ foran alknuden. Står fiskene bag alknuden, er den svær at fiske til. Kast derfor opstrøms eller bevæg dig nedstrøms straks efter kastet, så fluelinen får tid til at synke. 

 

 

Tilløb 

Både store og helt små tilløb er gode standpladser. Det er dog meget svært at sige præcist, hvor fiskene stiller sig. Lige i sammenløbet af de to strømme og på strømkanten nedstrøms tilløbet er normalt de sikreste pladser.

Spinnefiskeren

Kast opstrøms nogle meter forbi tilløbet. Lad det første kast fiske så tæt på egen bred som muligt, tag herefter et kast, der kører en meter fra land. Slut med et kast, det affisker strømrenden mod midten af åen.

 

Fluefiskeren

Sørg for at fluen holder en god og jævn fart ind til egen bred, om nødvendigt tages fluelinen ind i raske tag. Fisk fluen helt ind til brinken, da laksen kan stå meget tæt ved land.


 

 

 

Lavt parti midt i åen

Her vil laksen stå ved den brink, hvor hovedstrømmen løber – og ofte hvor strømmen er smallest. Denne type standplads er meget udbredt, men kan være svær at få øje på, hvis dybdeforskellen er lille. Hold øje med strømmens hastighed og fisk, hvor den er højest.

Spinnefiskeren

Kast opstrøms, hvor åen er bred. Før agnen langs strømkanten til det rolige vand midt i åen. Herefter affiskes strømkanten ved egen bred.

 

Fluefiskeren

Kast 45 grader nedstrøm, og fisk fluen i jævn fart ind til egen kant. Pas på, at linen ikke fanges af den kraftige strøm ved egen bred, så linen fisker ind over standpladsen før fluen. Når strømmen er kraftig, skal fluen som udgangspunkt altid være nedstrøms fluelinen.

 

 

 

Sving 

I almindelige sving er der to oplagte steder, laksen kan stå. Ved indgangen af svinget ved egen bred står laksen i særlig grad, når vandstanden er høj. I udgangen af svinget ved modsatte bred kan laksen stå på alle tidspunkter.

Spinnefiskeren

Kast opstrøms i det rolige vand, og før agnen så tæt på modsatte kant som muligt. Kast i samme retning, og før denne gang agnen langs den indvendige kant af hovedstrømmen. 

 

Fluefiskeren 

Sørg for, at fluen rammer strømkanten ved egen bred før fluelinen. Fisk fluen helt ind til egen bred, da laksen kan finde på at stå meget langt inde – særligt ved høj vandstand.

 

 

Strømrende 

Strømrender med lave, grødefyldte partier er gode pladser, der er svære at fiske. Det lave område presser strømmen over til modsatte bred, hvor strømrenden bliver meget smal. Herudover er overgangen til det lavere vand meget markant, da sandet lægger sig her, når grøden er fremme. 

Spinnefiskeren

Kast opstrøms ovenfor den kraftige strøm. Før agnen i lav fart langs indersiden af hovedstrømmen. Kast derefter 45 grader nedstrøm og helt over til modsatte bred. Lad agnen synke, og spin langsomt ind, indtil agnen vender i hovedstrømmen.

 

Fluefiskeren

Sørg for at kaste godt nedstrøms og kom helt over til modsatte bred. Da laksen står ved overgangen til det lave vand, og strømmen på det lave vand ved egen bred er meget hurtig, er det svært at få fluen præsenteret for laksen. Der kan med fordel mendes opstrøms et par gange, lige inden fluen passerer standpladsen.


Indsnævringer

Alle steder hvor åen bliver smallere er potentielle standpladser. Laksen står ofte på kanten af den hårdeste strøm, hvor åen er smallest og dybest. Det er forandringen i åens bredde, der bryder strømmens forløb og derved skaber en standplads.

 

Spinnefiskeren 

Kast opstrøms forbi det smalle punkt. Fisk agnen langs strømkanten på hver side af hovedstrømmen. Husk også at affiske bagvandet, hvor åen bredder sig ud.

 

Fluefiskeren 

Da laksen ofte står midt i vandsøjlen på denne standplads, kan den affiskes efter behag. Sørg for at fluen får et godt drev fra bred til bred, hvor åen er smallest.

 

 

S-sving 

Her kan fiskene stå mange forskellige steder. Men udgangen af svingene, hvor strømmen er kraftig tæt ved brinken, er ofte laksens foretrukne. På høj vandstand står laksen typisk ved indgangen til svingene på det rolige og lave vand, der grænser op til hovedstrømmen. 

Spinnefiskeren

Start ved det nederste sving. Gå nedstrøms svinget, og kast op i det rolige vand øverst i svinget. Før agnen ind i strømmen og langs strømkanten, indtil agnen er inde ved egen bred. Gå herefter op på den anden side af svinget og gentag proceduren i næste sving.

 

Fluefiskeren

Det gælder om hurtigt at få fluen ned og strakt forfanget, da laksen kan stå tæt ved modsatte bred. Vær opmærksom på, at fluen fisker meget hurtigt, da linen let fanges i hovedstrømmen. Fisker fluen for hurtigt, kan man mende opstrøms en gang eller to.

 

 

Opstemninger

Gamle opstemninger, broer eller rester fra broer skaber altid turbulens og spændende pladser. Koncentrer fiskeriet om den brink, hvorved strømmen er kraftigst. Laksen stiller sig både i bagvandet og i strømlæ foran opstemningen.

Spinnefiskeren

Kast nogle få grader opstrøms, lad agnen synke et øjeblik, og spin herefter så langsomt ind, at spinnerbladet kun lige roterer. Start med at fiske strømrenden og bagvandet, og slut af med nogle få kast foran opstemningen.

 

Fluefiskeren

Koncentrer fiskeriet foran opstemningen. Gå herefter nedstrøms og fisk det nederste af strømrenden ved modsatte bred og bagvandet, hvis det er muligt.

 

 

Udposning/pool 

Laksen kan stå i hele poolen, men det er mest almindeligt, at den står forrest i poolen i det rolige vand på kanten til strømmen. Åen behøver ikke blive ret meget bredere, førend der dannes et roligt parti. Kik efter store, blanke områder på vandoverfladen.

 

Spinnefiskeren

Stå bagerst i poolen og kast langt opstrøms. Lad agnen følge hovedstrømmen ned mod poolen. Herefter affiskes poolen på tværs med start nederst i poolen.

 

Fluefiskeren 

Fisk fluen, så den holder en jævn og god fart i hele drevet. Når du når ned til poolens rolige vand, skal der sættes fart på fluen ved at trække i linen eller ved at mende kraftigt nedstrøms.

 

 

Strømkile 

Midt i åen dannes ofte tydelige strømkiler. De er typisk lettest at se, når grøden står højt, men selv når der ikke er grøde i åen, holder pladsen fisk. Kilerne dannes, når det sander til i grøderankerne på hver side af kilen, og med tiden bliver kilen mere markant og dybere. 

Spinnefiskeren

Kast langt opstrøms mod modsatte bred. Lad agnen synke lidt, og før den gennem hovedstrømmen ind til egen bred. 

 

Fluefiskeren 

En plads der er let at fiske for fluefiskeren. Vær dog opmærksom på, at fluen ikke må komme til at hænge i hovedstrømmen. Træk derfor fluelinen langsomt ind, så fluen fortsætter ud af den kraftige strøm i høj fart.

 

Af Jakob Sørensen

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar