NB: Lageret holder lukket frem til 21. juli // NB: The warehouse will be closed until 21 July

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 11. Hvorfor 9 fod fluestænger

Oprettet d.

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 11. Hvorfor 9 fod fluestænger

Fisker jeg ikke med switch-stænger, vælger jeg i stedet en 10 fods klasse 5 eller 6 fluestang. Dette er en noget længere stang, end mange andre vælger. Tidligere valgte jeg som så mange andre, at fiske med en 9 fods stang i klasse 8. Stangen skulle kunne håndtere ALLE forhold, og det var effektivt. Men med moderne stænger, liner og hjul, har jeg ingen problemer med at håndterer langt de fleste forhold med en klasse 6 fluestang. Jeg har heller ikke oplevet at mangle power til at fighte fisken med en klasse 5 eller 6 stang. De lette stænger har nogle fordele:

 • Man kan fiske med længere stænger uden at blive træt (f.eks. 10 fod som jeg gør det).
 • Lettere linere plasker mindre i vandet.
 • Det er sjovere at fange fiskene på lettere stænger. Men de længere stænger giver mig også nogle fordele på kysten:
 • Jeg bruger færre blindkast (typisk et).
 • De lange stænger giver mig bedre linekontrol og mindre kastekludder.
 • Jeg oplever at kroge flere fisk, og miste færre fisk under fighten.
 • Når men vader på lavt vand, har man ofte en strand i bagkastet, derfor er det rart med en længere stang, der løfter fluen højere i bagkastet.
 • Den lange stang håndterer lange skydehoveder bedre. Dette er vigtigt på vindstille dage.

De lange stænger betyder også at kastet afvikles højere over vandoverfladen. I medvind betyder det, at fluelinen falder længere, og at kastet bliver længere. Jeg har ikke skrevet det som en fordel, fordi som jeg tidligere fortalt ikke har behov for at kaste langt.

På grund af ovenstående fisker jeg derfor med lange stænger, og gerne lette stænger. Det er kun i situationer hvor jeg fisker i modvind, at den gamle 9 fods klasse 8 kommer frem. Det sker så typisk kun i nogle få timer, for derefter er jeg træt i armen.

Ca. 80 cm havørred fanget på lille fluo flue, og klasse 6 grej. Det var helt tilstrækkeligt til en fisk i den størrelse.

Fight af fisk med flue.Fight af fisk med flue.

Endnu en fin fisk på let grej. Når man krige en forholdsvist stor fisk i Sverige, får man et vildt klarsyn, og ser alle de mange store sten der ligger under overfladen og udgør en fare under fighten. Her er det også rart med den længst mulige stang, så man med høj stangføring i strakt arm, under et langt udløb, kan holde så meget af linen fri fra bunden (som muligt)Endnu en fin fisk på let grej. Når man krige en forholdsvist stor fisk i Sverige, får man et vildt klarsyn, og  ser alle de mange store sten der ligger under overfladen og udgør en fare under fighten. Her er det også  rart med den længst mulige stang, så man med høj stangføring i strakt arm, under et langt udløb, kan holde så meget af linen fri fra bunden som muligt.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar