Årets første kattetur

Oprettet d.

Årets første kattetur

Elsker forårs fiskeriet på Nordsøen. Hvis vejret ellers tillader at man kan komme ud, er der næsten altid garanti for gode fangster. Der er mulighed for et varieret fiskeri, efter mange forskellige arter og der er god sandsynlighed for at få en trofæ fisk med hjem.
Særligt medefiskeriet efter havkatte fascinerer mange. Det er langt fra nemt fiskeri, tvært i mod kræver det optimale forhold og god føling med grejet, hvis det skal gå rigtigt til held.

 

Tidligt forår er i min verden forbundet med decideret “fiskestress”. Solen sætter fart i alting og der er så meget godt fiskeri at man kan blive helt rundtosset. Havørrederne går i biddet, først i fjordene og så på den åbne kyst, de store gedder sætter gang i den sidste ædetogt inden legen, karperne vågner fra deres vinterdvale, aborrerne bliver drilske, men er i absolut topkondition og samtidigt begynder havkatte og langer at indfinde sig på vragene i Nordsøen. 
Jeg skulle dog ikke overveje længe, da jeg fik en invitation til årets første 2 dages kattetur med MS Bodil. 
Efter to uger, der har føltes som måneder, er det endelig ved at være tid.
Ventetiden er blevet brugt på at nørkle med grejet, få skiftet line og bundet forfang, sorteret i den store rodekasse fra sidste år, skaffe godt med agn og tjekke vejrudsigt 4-5 gange dagligt. 
Med bilen pakket henter jeg min makker Kim og så går det ellers vest på, lige mod den smukkeste solnedgang. Forventningsfulde ankommer vi til Thyborøn havn et par timer senere, får hevet grejet ombord og hilst på de andre der skal med, det er en god blanding af nye og gamle ansigter og stemningen er helt i top, da der over et par øl, bliver udvekslet røverhistorier og afstemt forventninger til turen.
Jeg går til køjs, men vågner da Ole starter motoren og ligger fra kaj, skal alligevel op og tisse, så hopper i tøjet og smutter op i styrhuset til en kop kaffe og et kig på søkortet og en snak om planerne for turen.
Vi starter med at sejle hele natten og det meste af formiddagen, vi skal langt ud, små 70 mil, til et par vrag på 75 meters dybde, som plejer at holde godt med katte her først på året.
 


Efter morgenmaden er det tid til at få rigget stængerne til, forventningsfyldt bliver der knyttet knuder og diskuteret forfang og størrelse på ophængerne.
Lige pludselig slækker skipper af på farten og der opstår næsten panik da alle folk får travlt med at finde deres pladser, der bliver tudet i hornet og straks efter drøner pilke og ophængere mod bunden. De fleste når ikke til bunden inden der er hug, og snart står alle med bøjede stænger.
Jeg har rigget til med nogle meget små ophængere, for at se om jeg måske kan overliste en lubbe og det giver omgående gevinst, da mit rig bliver stoppet halvvejs mod bunden og efter lidt tovtrækkeri kan jeg lande to fine lubber i 3-4 kgs klassen. Kim lader sig ikke stå tilbage, han har tydeligvis fået fat i noget lidt større og lidt efter kan jeg gaffe en flot 12,5 kgs torsk for ham.
Alle folk får fine fisk op, primært torsk blandet med lidt mørksej og pæne lubber og allerede i andet drev kommer den første havkat til overfladen, den har hugget en agnet ophænger, så folk får travlt med at skifte til medegrejet og i tredje drev er der en væsentlig mere koncentreret stemning ombord, da 12 mand simultant sænker deres agn mod bunden. 

Kattene hugger ofte meget forsigtigt, og er dertil ofte langsomme om at komme ud af vraget, så kunsten er at komme så tæt på vraget som muligt og derefter langsomt afgive line, imens du konstant har en finger på linen, så du kan registrere de mindste pillerier. 
Jeg slæber blyet indtil jeg kan mærke lidt modstand fra vraget, hvorefter jeg skynder mig at slække lidt af, nu er det bare at holde konstant kontakt til agnen samtidigt med at du afgiver line i takt med at du driver væk fra vraget. 
Det varer ikke længe inden der er noget der piller forsigtigt til min agn, jeg strammer langsomt linen op i takt med bølgegangen og ved det næste lille nøk svarer jeg igen med et hårdt modhug, som straks bliver besvaret med et par rusk i den anden ende. Fisken er ved at sætte sig i vraget, så sætter alt ind på at hive den fri, det går heldigvis til held og jeg får derefter lidt mere ro på resten af fighten. Et par gange undervejs laver fisken pludselig ballade og går mod bunden igen, typisk havkatte adfærd, og mistanken bliver bekræftet lidt efter, da en grå skikkelse kommer til syne ved bådsiden. Den er ikke videre begejstret for at blive løftet fra bunden, så det er med blottet gebis den kommer indenbords, hvor den arrigt bider sig fast i alt der kommer for tæt på..
Jeg får hurtigt agnet krogen igen og kaster så langt væk jeg kan fra båden, med håb om at kunne ramme vraget igen - det går til held og inden længe kan jeg hive en 5 kilos Lange over rælingen. 
Alle folk får godt med fisk i de næste par drev, en god blanding af primært langer, men også en pæn håndfuld fine havkatte kommer i kurvene.
Efterhånden tynder det ud i huggene og snart sætter skipper Per kursen videre mod næste vrag.
 

Malthe med en havkat.

 

Sejltiden bliver brugt på en lækker frokost, så alle mand er klar med fornyede kræfter, da vi nærmer os det næste vrag. Her gentager historien sig, først skal vraget “tømmes” for torsk, sej og lubber, så vi derefter kan komme i gang med medefiskeriet. 
Denne gang tager det 4 drev, før det tynder nok ud i huggene til at det kan svare sig at skifte til medegrejet, men i 5 og 6 drev er det igen, torsk der kaster sig over min agn. Nogle af de andre har heldigvis mere held og der kommer flere fine katte i 3-5 kgs klassen samt en masse langer ombord. I det 7’ende drev kommer jeg endeligt til bunden og efter et par minutter mærker jeg et forsigtigt stød i linen og et hurtigt modhug bliver besvaret med tunge rusk fra dybet. 
Jeg har tydeligvis kroget en bedre fisk denne gang, tunge rusk og et par udløb, gør starten af fighten lidt for spændende, da jeg flere gange kan mærke at min line er i kontakt med vraget. Får dog endeligt løftet fisken fri af vraget og nu begynder det tunge arbejde, med at pumpe den op fra 75 meters dybde. Efter en del tovtrækkeri og et par gode udløb begynder afgørelsens time at nærme sig.
En massiv grå skikkelse manifesterer sig i det blå dyb, og mine knæ er lige ved at knække sammen under mig, da jeg kan udskille en utroligt lang stribet krop og et massivt kattehoved. Per har godt luret at der vidst skal hjælp til, så han er hurtigt klar med gaffen da fisken kommer til overfladen. Her opstår antiklimakset, for fisken viser sig nu at være ikke en kæmpe, men to store havkatte, den mindste har hugget på den lille efterhængte bonuskrog, som var tiltænkt en rødfisk eller knurhane. 
Vi får dem begge gaffet og hevet over rælingen og kan lidt efter veje fiskene til henholdsvis 6,4 og 8,2 kg. En helt fantastisk dublet som får det store smil frem, omend jeg lige i et øjeblik troede at jeg endelig havde fanget drømmefisken.
 

Malthe med en lange.
 

Dagen forsvinder alt for hurtigt, vi fisker på livet lys, flytter vrag og fisker igen på livet løs. Arbejdet bærer frugt og vi bliver rigeligt belønnet for indsatsen. Torsk og langer dominerer fangsten, dertil sporadiske lubber, hvillinger, mørksej, kuller og en enkelt brosme. 
Næsten alle har fået havkatte, flere for første gang i deres liv. Det er faktisk kun Anders der efter dagens sidste drev, ikke har præsteret at få en indenbords, hvilket han selvfølgelig får at høre for under aftensmaden. 
Jeg soler mig i rollen som kattekonge, da den store fra dobbelhugget stadig er turens største, så det er med et smørret smil, jeg ligger mig i køjen - på dette tidspunkt lykkeligt uvidende om hvordan morgendagen vil udfolde sig.
Vi starter fiskeriet i den spæde, råkolde solopgang og der er lidt ømhed i kroppen, men den varme kaffe gør underværker og da dagens første vrag samtidigt er fyldt med fine torsk i 5-9 kgs klassen, får alle mand hurtigt varmen.
Fiskeriet følger det samme mønster som gårsdagen, et par drev efter torsk og derefter i gang med medegrejet. Der er dog ikke rigtigt nogen katte at komme efter her, det bliver kun til et par stykker, så vi drager snart videre. 
Ved næste stop gentager historien sig, godt med flotte torsk, men ikke nogen videre succes med medegrejet. 
Først på tredje stop finder vi igen havkatte, her er der til gengæld mange - rigtig mange og de holder en flot snitstørrelse. Anders kommer endelig på banen og lander under i løbet af formiddagen 5 flotte katte, lettelsen er til at få øje på.
Nede agter begynder der for alvor at ske ting og sager. Mads har i længere tid stået og tumlet med en større fisk og da den kommer til overfladen bliver der virkelig måbet. Det er en massiv havkat på hele 9,3 kg, men størrelsen er ikke det eneste specielle. Fisken er ikke grå som normale havkatte, den er derimod helt grøn, med sorte striber og gullig bug. Ingen af os har før set sådan en havkat og den er genstand for en del misundelige blikke.
Vi driver over vraget igen og igen og hver gang kommer der flere store katte op, så det er ikke længe Mads for lov til at være kattekonge. Først kommer der en ny top fisk på 9,4 op, et par drev senere bliver den stukket af kat på 9,5 kg og i et af turens aller sidste drev, sætter Ole krogen i en tung fisk, som bliver turens fjerde kat over 9 kg, denne gang 9,6 og dermed end Ole som kattekonge. 
Helt utroligt med 4 så store havkatte på bare et par timers fiskeri, det går der lang tid imellem, selv så langt ude på Nordsøen.
Da vi sætter kursen mod land, kan vi trætte og tilfredse, gøre status over en helt fantastisk tur. Samlet er der blevet fanget ikke mindre end 78 havkatte, fordelt på 14 mand. Dertil har alle fanget så rigeligt af andre flotte fisk og der er blevet sat en del nye personlige rekorder. Det her er forårs fiskeri på Nordsøen når det er bedst.  


Grejet til havkattefiskeri behøver ikke at være videre avanceret. Jeg foretrækker en kort stiv stang i 6-7 fod, det er vigtigt at stangen har masser af rygrad da den skal kunne løfte store fisk hurtigt fri af vraget og også kunne stå imod for de uundgåelige bundbid. Samtidigt skal den være stiv og følsom i spidsen, så du kan registrere de forsigtige hug.
Et godt og kraftigt multihjul er at foretrække, forsynet med rigeligt fletline omkring de 0,30 mm.
Pris og kvalitet hænger som oftest sammen, og havfiskeri er utroligt hårdt ved grejet, hvis man gerne vil prøve kræfter med det, men ikke har grejet vil jeg anbefale at man prøvet at låne eller leje sig frem første gang (mange turbåde lejer grej ud), fremfor at købe et billigt startsæt - det får sjældent en lykkeligt udgang.
Jeg forsøger altid at have minimum to stænger rigget til, således kan man lynhurtigt skifte hvis man har mistet sit tackel i vraget. Da det ofte er meget koncentreret fisketid der er i hvert drev, kan dette give en hel del ekstra fisk.
Endegrejet består for 95% af mit fiskeri af et opgraderet paternoster tackel, med selvlysende tube samt en blinker lige over krogen. 
Du skal regne med at fiske med lod vægte mellem 250-400 gr.


Agnen er en religion for nogle, for andre er det fuldstændigt ligegyldigt - det vigtigste er at du selv tror på det du fisker med, samt at du konstant har frisk agn på krogen. Jeg har efterhånden prøvet det meste og kan ikke mærke den store forskel, så længe agnen er frisk, er havkatten ikke en kostforagter.
Sild er altid et hit, ligeledes bruges jeg meget knurhane og torsk, gerne kombineret med sild, da silden afgiver en masse duft og knurhane/torsk holder utroligt godt på krogen, på den måde er man sikret mod at fiske med tom krog efter et misset hug. 
Nogle folk sværger til muslinger eller krabber, knust og bundet i små bolde af strømpebukser. Denne agn har klart sin berettigelse, da det er disse fødeemner der udgør havkattens primære kost.
For det meste fisker jeg med en lille efterhængt “bonuskrog”, gerne piftet op med en spin ’n’ glow og en lille selvlysende sprutte og agnet med en lille strimmel blæksprutte. Denne “bonuskrog” har kastet mange sjove fangster af sig gennem årene, bl.a store rødspætter, knurhaner, måler langer, ikke så få havkatte og såmænd også en kortvarig danmarks rekord i rødfisk.


Agn på havkatteforfanget.

 

Vil du selv af sted. Der kan fanges havkatte i den nordlige del af Nordsøen, i skagerak og det nordlige Kattegat. Som oftest er det en fisk der skal fanges langt fra land. Til tider på stenrev, men størstedelen af fiskeriet foregår på vrag.
Der bliver ikke fanget mange havkatte fra småbåde i Danmark, og dem der har held med det, går meget stille med dørene.
Da de fleste fisk fanges langt fra land, er der klart mest ide i at finde turbåde der sejler ture af flere dages varighed, hvis du for alvor vil satse efter havkat. Der forekommer sporadiske fangster på et dages turene, særligt hvis folk er ihærdige og tålmodige med medegrejet.
Der bliver sejlet lidt deciderede katteture i det nordlige Kattegat, men langt størstedelen af turene bliver sejlet på Nordsøen. Særligt turbådene der sejler fra Thyborøn, har den sidste håndfuld år specialiseret sig i dette fiskeri.
Sæsonen starter i April og løber helt til udgangen af Juli. Maj og Juni er top månederne.

Af Malthe Ryge


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar