Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 4. Hvor på kysten fanges fisken

Oprettet d.

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 4. Hvor på kysten fanges fisken

Der er naturligvis mange forskellige typer af kyster med hver deres hotspots, og derfor mange forskellige situationer at beskrive. Alligevel et lille indlæg om hvor på kysten langt hovedparten af fiskene fanges. Efter mange år på kysten er det nemlig helt klart for mig, at fisk fanges tæt på struktur og helt sikkert ofte på lavt vand. Det vil sige at, langt hovedparten af fiskene hugger på kort afstand, dvs. mindre end et fluekast fra fiskeren.

Der er selvfølgelig undtagelser. På nogle pladser på Stevns fiskes der ud over store kalkflager, og her oplever vi at fiskene kan hugge langt ude i kastene. Der er også andre eksempler. F.eks. er der et spot på Nordfyn, hvor jeg gentagende gange har fanget fisk langt ude i lange kast med 24 gr. blink. I gennemsnit oplevede jeg 2 ud af 3 gange, at når jeg fiskede forbi to bestemte hybenbuske, så havde jeg kontakter langt ude i kastet. Efter en årrække fiskede jeg samme strækning fra båd, og der lærte jeg at præcist ud for de to hybenbuske ligger der 4 – 5 sten (af 2-3 m størrelse hver), og at det var grunden til de mange fisk langt ude i kastet på netop dette spot. I Sverige findes der mange af sådanne skær, som kan holde fisk. Men ofte er der så mange andre strukturer, hvis man bevæger sig langs kysten, så det er lidt lige meget, hvis der er enkelte steder man ikke kan kaste ud til de synlige rev. En tredje plads, hvor det kan være nødvendigt at kaste længere, er store badekar. I sjældne tilfælde kan fisk trække på bagsiden af revlen der afgrænser badekaret, og det kan det være relevant med længere kast.

Men oftest så går fiskene tæt på kysten også i badekarrene.

Med ovenstående betragtninger i baghovedet, oplever vi at fiskene går tæt på kysten, og meget gerne meget tæt på kysten. Vi oplever at vades der dybere end til knæene, så fanger vi markant færre fisk. I lang tid vadede vi ud til god hoftedybde, og det var helt tydeligt at de af os der hurtigst lærte ikke at vade dybt fangede flest fisk. Fisker jeg med flue vil jeg meget nødigt vade dybere end i vand til knæene, og med spinnestangen er det på mange danske kyster oftest mest effektivt at blive på land. Dette gælder også når man fisker et rev af. Det dækkes typisk nemt med spinnestangen fra land, evt. stående i maksimalt 20 – 30 cm vand. Selvom jeg har fisket et rev af, vader jeg nødigt ud på det. Årsagen er at jeg sjældent fanger noget på dybere vand, og ved ikke at vade på revet, kan jeg komme tilbage og prøve pladsen senere (uden at have skræmt fiskene). Samtidigt spare jeg en masse tid, der kan bruges mere effektivt et andet sted på kysten.

Selv nå jeg vader lavt, fisker jeg med spinnestangen ofte med kast der går 30 – 45 grader skråt ud fra kysten. Det vil sige at blinket fisker forholdsvis parallelt med kysten, og aldrig vinkelret på kysten. Det samme gælder med fluestangen, alternativt afløses kast vinkelret på kysten med kast på langs af kysten. Det er især vigtigt når man nærmer sig et rev at fiske den inderste del af revet af, med kast parallelt med kysten, før man evt. vader på selve revet. Også selv om man kun vader på op til 50 cm vand.

Selv med kast på langs af kysten, kan det være en god idé at begrænse kastelængden. Det er nemlig svære at kroge fisk på lang distance (især med fluestangen). Så mantraet er. Begræns kastelængden med spinnestangen, vad helst ikke og altid på lavt vand, og endelig overvej at fisk på langs af kysten.

Undtagelsen fra ovenstående er naturligvis store lavvande områder, f.eks. lavvande fjorde. Her kan fiskene stå mange steder, og det kan være relevant at vade over store områder, mens vandet afsøges 360 grader rundt om dig.
 

 

 

VIL DU VIDE MERE?
I løbet af april vil vi præsenterer en perlerække af små artikler, hvor Henrik deler ud af sine bedste fifs til at optimere fiskeriet.

Ønsker du at modtage de gennemtænkte fif, så skal du tilmelde dig nyhedsbrevet herunder.

 

 

 

Svensk klippekyst. Vad endelig ikke dybere end på billedet, og fisk langs kysten. Fiskene går fra land og 20 m ud.Svensk klippekyst. Vad endelig ikke dybere end på billedet, og fisk langs kysten. Fiskene går fra land og 20 m ud.

Ikoniske Fynshoved, med dybt vand og ofte fisk, men sjældent mange. På Fynshoved er der ikke behov for at vade.Ikoniske Fynshoved, med dybt vand og ofte fisk, men sjældent mange. På Fynshoved er der ikke behov for at vade.

En fin fisk omkring 60 cm genudsættes. Den huggede 2 m uden for der hvor bølgen brækker i baggrunden. Der er ca. 0,5 m dybt.En fin fisk omkring 60 cm genudsættes. Den huggede 2 m uden for der hvor bølgen brækker i baggrunden. Der er ca. 0,5 m dybt.

Svensk klippekyst, og ja vi har fanget blank fisk på op til 4 kg i den lille lavvandede bugt bagved.Svensk klippekyst, og ja vi har fanget blank fisk på op til 4 kg i den lille lavvandede bugt bagved.

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar