Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 17. Endelig tid til hornfisk - forårssæsonens gallafest

Oprettet d.

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 17. Endelig tid til hornfisk - forårssæsonens gallafest

Efterhånden er alle større populationer af dyr væk. F.eks. er der kun gnuerne der som store pattedyr forsat laver en stor migration. I fiskeverdenen er årets åletræk reduceret til ingenting, faktisk er ålen truet, og mange vandløb oplever langt mindre optræk af laks og havørred. Derfor forekommer det mig også absurd, at folk bander hornfisken langt væk. For mig er det fantastisk, at der forsat er en fiskeart, som ankommer i stort antal. Især fordi hornfisken for mig står som et uforglemmelig fest. Som ung knægt var det årets højdepunkt, når vi på Hammel Lystfiskerforenings årlige Familietur kunne skifte Borre- og Gjern Å bækørreder ud med evig sol på Djursland og hornfisk.

Det er noget, som Hornfisk virkelig kan. Det er et fantastisk sted at lære nybegyndere og ikke mindst børn at fange fisk. Der sker noget, fiskene plasker i overfladen, der kan være mange hug, fisken er smuk og lang, men ikke mindst kan man roligt tage nogle hornfisk med hjem til grillen. Det skal ikke underkendes, at det er fedt for børn at komme hjem til familien med byttet, hvorefter det med ærbødighed bliver tilberedt. Mon ikke farfar ved spisebordet også uddeler en skål for fiskerne, som så passende kan fortælle fiskehistorierne en gang til.

Men når man som familiefar står ved kysten med de unge håbefulde lystfiskere, finder man hurtigt ud af, at det ikke er helt nemt at fange hornfisk. Dels kan børnene ofte ikke kaste så langt, og hornfisk kan være svære at kroge. Men ofte starter problemerne faktisk noget tidligere, det kan simpelthen være umuligt for børn at komme ud til vandet, i hvert fald til der hvor der skal fiskes. Det er derfor nødvendigt med nogen planlægning, for at fisketuren skal blive en succes, og børnene skal blive tændt på at fiske.

Først og fremmest er valg af kyst vigtigt. Vælg kyster, hvor man kan fiske uden at vade. Det kan f.eks. være Djursland, Fynshoved, Røsnæs, mens mange fjorde og Stevns kan være svært tilgængelige for børn. Vælg samtidigt lidt øde kyststrækninger, hvor der er plads til at leje, spise madpakken og helt generelt hygge sig. Børn gider sjældent at fiske i super lang tid, så det er godt at der også er plads til at nyde dagen på andre måder.

For helt nybegyndere er det mest effektivt at fiske med sild og bombarda flåd. Monter et flydende bombarda, typisk med kastevægt omkring 20 gr. med gennemløb og ca. 2 meter forfang. Hornfisken har spidse tænder, så det kan være en fordel at anvende minimum 0,30 mm til forfang. På en lilletrekrog str. 12 monteres et tykke sild 4 - 7 cm langt og skåret i V-form med en bredde fra 1 cm. Herefter kastes med et blødt kast langt ud fra kysten. Det kan være en fordel med fingeren på spolen at stoppe kastet umiddelbart inden bombardaflådet rammer vandet. Rigget fiskes ved langsomt at dreje 2 - 4 omgange på hjulet, efterfulgt af et spintop på op til et minut. Herefter forsættes med endnu 2 - 4 omganges indspinning osv. Når hornfisken hugger, kan man med fordel give løs line 5 - 10 sekunder. For den garvede fisker er det nemt, hurtigt at slå bøjlen over. Men for nybegynder og børn er dette svært. Derfor kan de med fordel stå to stanglængde inde fra land, og når de mærker hornfisken hurtigt gå ned til strandkanten. Efter en lille pause strammes op, og der gives modhug.

Vælger man at fiske med blink kender alle efterhånden de klassiske hornfiske tråde. Det giver jo virkelig børn mulighed for at lære at kaste, uden at sidde i bunden hele tiden. Jeg vælger at monterer tråden på kystwoblere. Det er dels effektive til at lokke hornfisken til hug, men så har de også den fordel at de går højt i vandet, selvom ungerne måske ikke hele tiden spinner agnen ind med god hastighed.

Så med dette sidste blog - indlæg i denne omgang, takker jeg af for dette års kystsæson. Glæder mig allerede til sommerens havørreder i åen, gedderne i søen, og …

Fuld fleks på klingen, sommer og glade børn. Denne kyst er et godt eksempel på at det hurtigt bliver svært for børn at fiske, hvor vi ellers normalt tænker det er let at komme til. Men uden waders og med små ben bliver det hele lidt mere besværligt.Fuld fleks på klingen, sommer og glade børn. Denne kyst er et godt eksempel på at det hurtigt bliver svært for børn at fiske, hvor vi ellers normalt tænker det er let at komme til. Men uden waders og med små ben bliver det hele lidt mere besværligt.

En god hornfisk bliver til en lækker middag (varm røget) i den traditionelle kasper røghat.En god hornfisk bliver til en lækker middag (varm røget) i den traditionelle kasper røghat.

Små sildestykker kan være alt andet overlegent.Små sildestykker kan være alt andet overlegent.

Rimelig øde strand med nem adgang til vandet er et perfekt sted at fiske hornfisk.Rimelig øde strand med nem adgang til vandet er et perfekt sted at fiske hornfisk.

Med silketråde monteret i stedet for kroge, og en højt gående kyst wobler er det den perfekte mulighed for børnene at lære at kast, kroge og fighten en fisk - helt selv.Med silketråde monteret i stedet for kroge, og en højt gående kyst wobler er det den perfekte mulighed for børnene at lære at kast, kroge og fighten en fisk - helt selv.

Alle indlæg i denne serie

Kystfiskeri efter havørreder - Introduktion

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 1. Flammen og farven pink

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 2. Spin- og ophængerflue – forfanget

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 3. Forfanget til fluefiskeri

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 4. Hvor på kysten fanges fisken

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 5. Lette og slanke gennemløbsblink

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 6. Der er vel ingen der fisker med fluer bundet på enkeltkrog længere?

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 7. Valg af blink

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 8. Agn af ABS-plast

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 9. Størrelsen betyder noget

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 10. Switch på kysten

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 11. Hvorfor 9 fod fluestænger

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 12. Flueliner på kysten

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 13. Valg af flue - den skal være let

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 14. Indspinning og følgere

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 15. Sukker og andre ting der gør en stor forskel

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 16. De små detaljer - der gør en stor forskel

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 17. Endelig tid til hornfisk - forårssæsonens gallafest


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar